Kárpitozás - kárpitmester tanácsai

Franciaágy kárpitozása Budapesten

2019. március 02. - Bútormester

Ágykárpit cseréje és felújítása

karpitozott franciaagy butorA korszerű, kárpitozott franciaágy-szerkezet két alapcsoportra osztható, ezeket gyorsan és szakszerűen javítják Budapesten. Az egyik csoportba a hagyományos, főleg stílbútor franciaágyak korszerű anyagokkal és szerkezetekkel készülő változatait soroljuk. Ezek fekvőrészét legtöbbször epedarugózattal, hagyományos alappárnázattal és PUR-hab felsőpárnázattal készítik a kárpitosok. A végeket már legtöbbször csak PUR-habbal párnázzák. A mélytűzött végeknél vagy a formára vágott PUR-habon a tűzések helyén előre lyukakat vágnak ki, és hagyományos módon végzik el a mélytűzést, vagy különleges gépi varrással alakítják ki a mélytűzötthöz hasonló szerkezetet készítenek Budapesten.

A második csoportba a formailag és szerkezetileg egyaránt új franciaágyakat soroljuk.

Ágykészítés szolgáltatás

A franciaágy modern változatában is magas igényeket kielégítő, kétszemélyes fekvőbútor kárpit. A franciaágyat egy tagban kárpitozott, bútorszövettel bevont, díszítések ellátott üléssel, kárpitozott, fej- és lábvéggel, valamint legtöbbször párnázott oldalfelületekkel készítik. A lábvég sokszor elmarad a kárpit Budapesten.

Kárpitozott ágyak állványrendszere

A franciaágy állványszerkezete többnyire forgácslap alkatrészekből épül fel. Fenyő fűrészáruból a kárpitkeretet, lombos fűrészáruból csak egy-egy szilárdságilag igénybe vett alkatrészt készítenek. A korszerű kárpitozott franciaágy ágyneműtartóval készül. A forgácslapból köldökcsapokkal összeépített ágyneműtartó-káva az állvány alapeleme. Ezt a kávát alulról laminált vagy felületkezelt farostlemezzel zárják le és alacsony lábakra helyezik.

A káva merevítése és az emelővasalat elhelyezhetőségének érdekében, vagy annak az ágyneműtől való elválasztása céljából forgácslap összekötő elemeket építenek be. A forgácslap elem helyett esetenként kéménylombos fűrészáruból készült összekötő hídra szerelik a betétemelő vasalatot.

Alapvető kárpitkészítési megoldások

Az alapkávára a betétemelő vasalatra szerelten kerül a kárpitkeret, illetve a kárpitozott fekvőrész. A betétet két vég esetén oldalirányból, csak fejvég esetében oldalról, vagy a láboldal felől lehet felemelni. A fej- és lábvégek vagy kapupántcsavarokkal kapcsolódnak az alapkávához, vagy rögzítetten épülnek ahhoz. Esetenként a rövid kávadarabok magasabbak, ezekre kerül a végek kárpitozása. Az ágyvégek többnyire szimpla vagy felvastagított forgácslapból készülnek.

Tovább